Šta je Evropski Amazon i zašto ga posetiti?

Ako vas privlače uzbudljive avanture u netaknutoj prirodi, veslanje kroz šipražje i lokvanje, vožnja bicikla kroz šumu prepunu divljači, ptica i leptira, Rezervat biosfere Gornje Podunavlje je destinacija o kojoj sanjate!

Nepregledna mreža rukavaca i kanala koji vijugaju kroz ritski pejzaš poplavljenih šuma, zaštićeno je prirodno dobro prve kategorije i deo velikog plavnog područja Dunava, Drave i Mure. U jedinstvenom prirodnom i kulturnom nasleđu rezervata možete uživati na više od 1.000.000 hektara površine, na teritorijama čak pet država, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Austrije. Zbog svoje očuvanosti i ekološkog značaja za ceo kontinent, ovaj predeo je dobio naziv Evropski Amazon.

Šta još možete videti i doživeti u Gornjem Podunavlju?

Pored prirodnih lepota i retkosti, Gornje Podunavlje čuva i bogatu kulturnu baštinu, pa posetioci mogu samostalno ili u okviru organizovanih tura po Evropskom Amazonu posetiti brojne salaše, etno kuće i zbirke, zanatske radionice, seoska domaćinstva, vinarije i neizostavne čarde, nadaleko čuvene po ribljim specijalitetima.

U ovom kraju živi čak 25 različitih nacionalnosti, koje neguju tradiciju svoje kulture, jezika, običaja, gastronomije i zanatstva.

Etnografsko bogatstvo Evropskog Amazona možete upoznati uBezdanu, Bačkom Monoštoru, Kupusini, Sonti i Prigrevici, kao i u selima koja ih okružuju.Uživaćete u šarenilu njihovih narodnih nošnji, dinamičnosti folkora i običajima koji se, posebno tokom kulturnih manifestacija, prikazuju turistima.

Mnogi običaji se mogu upoznati na događajima kao što su „Maskirani karneval“ u Kupusini, „Šokačka svadba“ u Sonti, „Ribarske večeri“i “Zlatni kotlić” u Apatinu idealna su prilika da probate tradicionalna jela od ribe, fiš paprikaš, riblju čorbu, ribu u rašljama i gulaš od divljači.

Posetu svakako upotpunite i posetom etno kućama i zanatskim radionicama u kojima se prave čamci i vesla, pribor za ribolov, klompe, muzički instrumenti i starinski predmeti za domaćinstvo.

Zbog čega je Evropski Amazon važan za našu planetu?

Rezervat je toliko važan za očuvanje biosfere i ublažavanje posledica klimatskih promena da su i svetske organizacije za zaštitu prirode ukazale na njegov značaj i uvrstile ga u UNESCO listu svetske prirodne baštine 2017. godine, a 2021. godine UNESCO je ovu oblast proglasio za prvi Petodržavni rezervat biosfere “Mura-Drava-Dunav“.

S obzirom na to da je više od 80% vlažnih staništa u Evropi nestalo u proteklih 150 godina, usled regulacije obala zbog rečne plovidbe, poljoprivrede i izgradnje hidrocentrala, čak i velike svetske organizacije, kao što jeWWF, aktivno rade na očuvanju vlažnih staništa biljnih i životinjskih vrsta koje u njima žive.

Ko sve živi u Evropskom Amazonu?

Među zaštićenim životinjskim vrstama koje su pronašle svoj dom u Evropskom Amazonu, najzanimljiviji su Orao Belorepan, Crna roda i Evropski jelen, čije je populacija najbrojnija upravo u ovom rezervatu i čiji je lik zaštitni znak čuvenog Jelen piva, koje se proizvodi u Apatinu.

Uz njih, Evropski Amazon predstavlja dom za 50 vrsta sisara, 50 vrsta riba, devet vrsta gmizavaca, 250 vrsta ptica, preko 60 vrsta dnevnih leptira i više od 1000 biljnih vrsta.

Većinu njih možete sresti veslajući kanu kroz močvare i kanale, ali i šetajući ili vozeći bicikl označenim stazama kroz šumu Rezervata.Uz malo sreće, možete videti Orla Belorepana, čija najbrojnija populacija gnezdećih parova u centralnoj Evropi živi upravo ovde. Tu su i ugrožene vrste, kao što su Mala čigra, Crna roda, dabar, vidra i veoma retka Kratkonosa kečiga. Uz sve to, za više od 250 000 migrirajućih ptica močvarica podunavski ritovi, bare i obale služe kao bezbedno odmorište za predah i prehranu tokom putovanja u toplije krajeve.

Kako da organizujete posetu Gornjem Podunavlju?

Uz prethodnu najavu i rezervaciju, domaćini će vas dočekati u samom srcu rezervata, u Eko centru „Karapandža“ pored vikend naselja Kenđija, na obali Bajskog kanala, koji služi za doček turista i uvodnu prezentaciju.

Nakon što dobijete osnovne informacije o mestu na kojem se nalazite, možete iznajmiti bicikl, čamac ili kanu i samostalno uživati u prirodi i čistoj vodi Bajskog kanala, ili se zaputiti u šetnju rezervatom u pratnji lokalnog vodiča.

Ljubitelji pecanja imaju mogućnost iznajmljivanja opreme i potrebnih dozvola za ribolov.

Organizovane ture i aktivnosti u Gornjem Podunavlju

U posetu Evropskom Amazonu možete krenuti samostalno ili ga obići u okviru organizovanih privatnih i grupnih tura sa stručnim lokalnim vodičima. Turističke agencije koje se bave organizovanjem poseta Gornjem Podunavlju pobrinule su se da prilikom posete ovom divnom predelu vidite, saznate i doživite najbolje što on može da pruži.

Prvenstveno, obilaske Rezervata u pratnji vodiča koji će vam dati sve važne informacije i bezbedno vas provesti obeleženim stazama za posetioce. Naravno, turama su obuhvaćene i posete seoskim domaćinstvima, salašima i čardama, u okviru jednodnevnih tura sa polaskom iz većih gradova Srbije.

Ukoliko želite da u Gornjem Podunavlju provedete ceo vikend ili veći broj dana, upoznajte se sa aktuelnom ponudom višednevnih aktivnih i eko-turističkih tura koje smo u ISerbia Travel pripremili za vas na ovom linku.

Tekst pisala: Ivana Mišković