Bač: Novi UNESCO grad sa bogatom istorijom i baštinom

Bač na listi svetske baštine

Bač, mali ali značajan grad u Vojvodini, smešten je na obali kanala DTD (Dunav-Tisa-Dunav) i nedavno je postao deo UNESCO-ove liste svetske baštine. Ovaj istorijski grad je bogat kulturnim i arhitektonskim nasledstvom koje svedoči o njegovoj bogatoj prošlosti i strateškom značaju kroz vekove.

Značajni spomenici Bača

Bačka tvrđava je jedan od ključnih spomenika u Baču, sagrađena tokom 13. veka. Tvrđava je igrala ključnu ulogu kao vojni i strateški centar tokom srednjeg veka. Njeni očuvani zidovi i kule danas predstavljaju impresivan primer vojnih arhitektura i daju uvid u značaj koji je Bač imao u istoriji regiona.

Manastir Bođani, osnovan u 14. veku, je još jedan značajan istorijski i kulturni spomenik. Manastir je izgradio trgovac Bogdan iz Dalmacije 1478. godine po kom je kasnije manastir i dobio ime. Podigao ga je u znak zahvalnosti Bogorodici za isceljenje obolelih očiju. Sadašnju crkvu posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice je tokom 17. veka podigao bogati Mihajlo Temišvarlija iz Segedina, kao četvrto crkveno zdanje na istom mestu. Manastir je značajan primer srednjovekovne crkvene arhitekture u ovom delu Vojvodine u koji mnogi svraćaju. 

Franjevački samostan podignut u drugoj polovini 12. veka od strane krstaša, predstavlja najstariju građevinu bačke opštine. Čuva dragocene i umetničke materijale koji uključuju srednjovekovne rukopise i crkvene umetnosti, od velikog značaja za razumevanje religijskog i kulturnog života tog perioda.

Hamam, tursko kupatilo iz 16. veka, smešteno u centru Bača, predstavlja važan deo društvenog i svakodnevnog života tokom turske okupacije. Hamam je bio više od običnog kupatila; služio je kao društveni prostor gde su se ljudi okupljali, razmenjivali priče i gradili zajednice.

Dani evropske baštine u Baču

Dani evropske baštine u Baču su godišnja manifestacija posvećena očuvanju i promociji kulturnog nasleđa ovog istorijskog grada. Tokom festivala, posetioci imaju priliku da istraže značajne lokalitete kao što su Bačka tvrđava, manastir Bođani i hamam.

Program uključuje vođene ture, kulturne nastupe, umetničke radionice i degustacije lokalnih specijaliteta. Ovaj događaj omogućava dublje razumevanje istorije i tradicije Bača, nudeći jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje kulturne baštine. 

Zašto posetiti Bač?

Poseta Baču pruža jedinstvenu priliku za istraživanje bogate istorije i kulturnog nasleđa ovog malog, ali značajnog grada. Pored istorijskih znamenitosti, Bač nudi i živahne kulturne događaje koji dodaju savremeni šarm ovom istorijskom gradu. Uživajte u šetnjama kroz istorijske ulice, istraživanju fascinantnih spomenika i učestvovanju u lokalnim događanjima koja oživljavaju bogatu kulturnu baštinu Bača.

Sa ISerbia Travel ne propustite priliku da otkrijete čari ovog istorijskog grada koji je nedavno dobio priznanje kao deo svetske baštine. Bač je idealno odredište za sve ljubitelje istorije, arhitekture i kulture, nudeći nezaboravno iskustvo i uvid u značajnu kulturnu baštinu Evrope.