1. SOMBORSKI KOTLIĆ

Kada čujete reč Sombor, sigurno vam na pamet padaju Nikola Jokić i čuveni fijakeri. Međutim, da li ste znali da je ovaj šarmantni gradić poznat i po vrhunskom ribljem paprikašu? U čast ovog delikatesa, treće nedelje juna možete prisustvovati najvećoj otvorenoj trpezi u Srbiji! Manifestacija okuplja vrsne kuvare i amatere koji se žele oprobati u pripremi najpoznatijeg jela Gornjeg Podunavlja i njegove okoline. Za nagrade kao što su najbolji paprikaš, najveseliji i najuređeniji sto bori se preko 250 timova čiji se kotlići "krčkaju" u samom centru Sombora, na trgu kojeg Somborci popularno nazivaju "Ćelavi trg". 
Timovi broje maksimalno osam osoba a cena kotizacije je 6.500 dinara za takmičare i 5.500 dinara za učesnike koji se ne takmiče. Ovde možete videti šta sve ulazi u cenu kotizacije. 
U toku večeri ćete uživati u muzici poznatih pevača iz Srbije i regiona a neizostavan deo celukopnog doživljaja je zvuk tamburice. Poznati vojvođanski tamburaški ansambli su tu da provod učine nezaboravnim. 
Jun je mesec kada se u Somboru održava najveći broj manifestacija a sa Somborskim kotlićem se poklapa i "Ulica starih zanata". Na Glavnoj ulici (Kralja Petra I) imaćete priliku kupiti unikatne rukotvorine malih proizvođača. Jutro nakon kotlića je rezervisano za besplatnu vožnju fijakerima na fijaker placu (Trg Republike) u sklopu manifestacije "Za dušu riđanu danas vozim fraj".
Ako ste ljubitelj tamburice, u nedelji Somborskog kotlića možete prisustvovati tradicionalnoj manifestaciji Somborica fest koja godinama uveseljava srca Somboraca i njihovih gostiju iz različitih krajeva Evrope. 

2. APATINSKE RIBARSKE VEČERI

Najpoznatija apatinska manifestacija svoju istoriju započela je davne 1963. godine ali poreklo vuče od viševekovne alaske tradicije ribarskih proslava. Održava se početkom jula na trgu nikole Tesle u centru Apatina i traje od četvrtka do nedelje. Program obuhvata veliki broj umetničkih, kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja ali kruna manifestacije je takmičenje u pripremanju apatinskog ribljeg paprikaša, čiji pobednik odnosi trofej Zlatni kotlić. 
Za vreme događaja možete probati poznato apatinsko pivo, štrudle, langoše i ostale đakonije vojvođanskog podneblja. 
Ako ste Ličanin ili samo znatiželjni da upoznate ličku tradiciju, dođite poslednje nedelje juna u Apatin i uživajte u ponudi Ličke olimpijade. Manifestacija bogata sportskim i gastronomskim sadržajima privlači mnoštvo turista u Apatin, najveći lički grad u Srbiji. Rezervišite poslednju nedelju juna za događaje u zapadnoj Bačkoj!

3. BODROG FEST

Tradicionalna manifestacija Bačkog Monoštora, malog sela na svega 15-ak minuta od Sombora, održava se svake godine početkom avgusta. Kroz stare zanate, tradicionalne nošnje, igre, hranu, prirodna bogatstva ćete se susresti sa zaista nesvakidašnjim vojvođanskim selom. Upoznaćete Šokce, etničku grupu koja živi samo u ovom kraju Evrope, njihovu tradiciju, kulturu i običaje. 
Za gurmane je Bodrog fest definitivno raj na zemlji. Od specijaliteta pripremljenih u kotliću izdvajaju se riblji paprikaš, perketl (poznati mađarski gulaš), paprikaš od divljači a od slatkiša izdvajamo čuvenu gibanicu sa makom i orasima. Slično Somborskom kotliću, ovde se prvog dana organizuje takmičenje u pripremi paprikaša - Bodroški kotlić
Festival promoviše razvoj ekološke svesti i radi na zaštiti i očuvanju Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" i novoproglašenog UNESCO rezervata biosfere "Bačko Podunavlje". 

4. DANI EVROPSKE BAŠTINE - DANI BAČA

Bač - mesto spajanja vojvođanskih nacija. Kroz dane evropske baštine se želi prikazati bačko kulturno nasleđe kao deo zajedničke kulturne baštine evropskih naroda. Svakog septembra, u trajanju od jedne do dve nedelje može uživati u nastupima folklornih ansambala, koncertima klasične muzike, viteškim turnirima i brojnim sportskim dešavanjima. 
Organizuje se na srednjovekovnoj Bačkoj tvrđavi, izuzetnom spomeniku kulture i najbolje očuvanom utvrđenju na prostoru Vojvodine. 
Događajem se želi podstaći afirmacija kulturnog identiteta i različitosti, upoznavanje sa nasleđem i pre svega jačanje međusobnog razumevanja ljudi iz različitih sredina. Svake godine je drugačija tema događaja a ove godine je fokus na rute, mreže i veze.
Ovog septembra, od 12- do 27. ne propustite da posetite jednu divnu manifestaciju čiji je program veoma uzbidljiv: 

Subota, 14. septembar 2024. 

17:00 - SVEČANO OTVARANJE MANIFESTACIJE

18:00 - ETNO SABOR - Nastup KUD-a “Mladost” i gostiju

21:00 - KONCERT DEJANA MATIĆA - Tvrđava Bač

PRATEĆI PROGRAM NA TVRĐAVI: 

  • Viteške radionice:
    • streličarstvo
    • kaligrafija
    • izrada starih muzičkih instrumenata
    • rezbarenje minijatura i vajarstvo
    • oslikavanje štitova
    • izrada oklopa od žice
  • Likovna kolonija “IZRAZ”
    • Kulturno-etnološki klub “ISKON”
  • “ETNO PIJACA” 
    • Izložbeni i prodajni štandovi
  • STRUČNO VOĐENJE - Obilazak muzejske postavke u Donžon kuli - subota 14.09. od 15:00-17:00
  • IZLOŽBENI ŠTANDOVI osnovnih škola i KUD-a “Mladost”:
    • radionice u digitalnom dobu, očitavanje QR kodova
    • programiranje bibote, tematske i likovne radionice
    • dečije društvene igre “Sa kolena na koleno”: piljkanje, giganje, titranje, zuke, kapanje.
  • VEČE ASTRONOMIJE - Kalvarija Bač
    • subota 14.09. od 20:00 do 22:00
          Očekujemo vas! 

5. RAVANGRAD WINE FEST

Da li ste znali da se u Somboru organizuje međunarodni festival hrane i vina? Ako niste, 9. decembra u periodu od 12 do 20 časova ne propustite Ravangrad Wine Fest, jedinstvenu manifestaciju severozapadne Vojvodine. Izlagači su proizvođači vina, rakije, hrane, zatim ugostiteljski objekti i turističke organizacije iz Srbije i okruženja. Osim u izvanrednim vinima i hrani uživaćete u muzičkom programu, stručnim predavanjima i prezentacijama poznatih vinskih kuća. 
Za ulaznicu od 400 dinara dobijate vinsku čašu i katalog izlagača. 
Mesto održavanja manifestacije je svečana sala Crystal Lux.